Kost

Mad i skolen

Med  folkeskolereformen  (2014) blev  det  bestemt  at  skoledagene  skulle  være  længere  og  mere aktive  for  landets  folkeskoleelever.  Eleverne  tilbringer  nu  mere  tid  i  skolen  og  det er derfor nærliggende at tænke, at børnene indtager en større del af deres måltider i skolen, men mad- og  måltidsområdet  nævnes  ikke  i reformen.  Der findes p.t. ikke en national madpolitik, og det er derfor op  til  de  enkelte  skoler  at  vedtage egne regler og ønsker på madområdet:
Må  frugtboden  må  sælge  slik? Hvor langt skal spisefrikvarteret være? Hvor spises  madpakker? Skal der være et madtilbud i skolen? osv.

Skolen skal undervise i sundhed ud fra det timeløse fag 'Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab'. Faget strækker sig ind i samtlige andre fag og er beskrevet i Undervisningsministeriets 'Forenklede fælles mål' fra 2014. Læs om målene og find materiale til brug i undervisningen på Undervisningsministeriets hjemmeside.

Læs Trine S. Bentzens rapport:Mad og måltider efter folkeskole-reformen

Forskning om danskernes madvaner

Et litteraturstudie, udarbejdet for Fødevarestyrelsen af Københavns Universitet, sætter spot på madlavning, fælles måltider og sundhed. I rapporten kan der blandet andet læses om danskernes måltidsvaner, hvad forskningen siger om af sundhed i hjemmelavet kontra ikke-hjemmelavet mad, og den moderne families udfordringer hvad angår det fælles måltid. Se mere her.

En rapport fra Vidensråd for Forebyggelse (februar 2018) viser, hvad der er dokumentation for i forhold til fremme af sunde mad- og måltidsvaner hos børn og unge. Det er veldokumenteret, at sunde mad- og måltidsvaner er med til at fremme og bevare et godt fysisk og mentalt helbred livet igennem samt er af betydning for læring, trivsel og sociale tilhørsforhold. Trods en positiv udvikling i børn og unges mad- og måltidsvaner over de seneste 20 år er det stadig kun få, der efterlever de nationale kostråd. Danske børn og unge indtager forsat alt for mange søde sager og drikkevarer og for meget mættet fedt. Samtidig er deres indtag af frugt og grønt, fisk og fuldkorn for lavt. Se mere her.

Siden er redigeret 22.09.2018 
Cxense Display

Accepter cookies

På ucsyd.dk bruger vi cookies til at forbedre vores hjemmeside, så den lever op til brugernes behov. Vi bruger blandt andet cookies til at føre statistik over trafikken på siden, så vi kan sikre os, at indholdet er relevant og let at finde for brugeren. Du kan til hver en tid slette cookies fra ucsyd.dk.

Læs mere om cookies her

Accepter cookies