Evaluering af samarbejde omkring Julemærkehjemmene
04.05.16
En nyudkommet evalueringsrapport kortlægger, at et øget samarbejde mellem julemærkehjem, forældre og kommuner har betydning i forhold til at øge udbyttet af opholdet på et julemærkehjem, også i et langtidsperspektiv.
Når der arbejdes med børns overvægt uden for hjemmet, er det store spørgsmål ofte, om resultaterne kan vedligeholdes i hjemmet. Dette bliver særligt aktuelt, hvis barnet under processen lever et helt andet sted end i hjemmet – fx på et Julemærkehjem.
Derfor har Sundhedsstyrelsen via satspuljeprojekter undersøgt, hvad et øget samarbejde mellem julemærkehjem, forældre og kommuner kan betyde i forhold til at øge udbyttet af opholdet på et julemærkehjem, også i et langtidsperspektiv. To af landet fire Julemærkehjem har deltaget i perioden 2013-16, og projektet er netop blev evalueret af Statens Nationale Center for Velfærd, SFI.
”Evalueringen viser, at både børn og forældre har fået et bedre udbytte, når samarbejdet mellem Julemærkehjemmene og forældrene bliver styrket, både under og efter opholdet. Det har samtidig øget personalets glæde ved arbejdet”, udtaler sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen Annette Poulsen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Det bliver ligeledes lettere at holde fast i de nye sunde vaner, når forældre og den kommunale sundhedstjeneste støtter op om barnet, når det er hjemme igen. Der er udviklet en samarbejdsmodel, som nu anbefales til alle landets kommuner, så støtten til børn, der vender hjem fra Julemærkehjem kan bedres overalt.
Læs evalueringen af indsatsen på julemærkehjemmene for overvægtige børn og unge.